Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Κύριε Υπουργέ ... τα υπουργεία σας



Από την Ελευθεροτυπία της Πέμπτης 11-9-08 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΔΩ)
χωρίς σχόλια...


Ένας στους 5 δεν βγάζει το ψωμί του!!!
...Ένας στους 4 συνταξιούχους, ένας στους 3 ανέργους και 290.000 ενεργοί πολίτες δεν κερδίζουν το «ψωμί» τους, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας...

...Συνολικά 2.100.000 πολίτες, το 21% του πληθυσμού, καλούνται να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 404 ευρώ τον μήνα (το άτομο) ή 11.864 ευρώ το χρόνο (11.864 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) με βάση τις τιμές του 2006. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27, μετά τη Λετονία (23%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος περιορίζεται στο 16%...

...Το 36,2% των εργαζομένων αμείβεται από το Δημόσιο. Και η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να διορίζει για να μειώσει την ανεργία και να ικανοποιήσει την κομματική πελατεία. Όμως το 2007 δύο στους τρεις προσληφθέντες ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ιδιαιτέρως με συμβάσεις 7-12 μηνών. Πρέπει να κρατούνται όμηροι εν όψει πολιτικών εξελίξεων (εκλογών κ.λπ.)...

...Το 2004 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εισέφεραν το 44% του συνολικού φόρου, ενώ στη συνέχεια τα βάρη τους αυξήθηκαν στο 50,1% (2006). Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις από το 43% των φόρων που κατέβαλλαν (το 2004), ο κ. Αλογοσκούφης τούς ξαλάφρωσε. Το ποσοστό επιβάρυνσης έπεσε στο 36,3% το 2006...

...Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, υπάρχουν φτωχοί και στο δημόσιο τομέα, δεν... πιάνουν όμως τον ιδιωτικό τομέα. Το 30% βρίσκεται κάτω των 1.000 ευρώ (καθαρά) το μήνα και το 37% από 1.000 έως 1.250 ευρώ. Έτσι, το 10% βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, αλλά στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι χειρότερα: το 22% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας...



υσ. Δεν θα έλεγα ο,τι είμαι ας πούμε φίλος της μουσικής που παίζουν οι Goin' Through ,άλλα το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας το άρθρο ήταν ο τίτλος του πόστ, που αποτελεί στίχο του κομματιού αυτού.

8 σχόλια:

stelios είπε...

Κάτι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, ρε συ Πίκο. Δεν γίνεται να ζεις με λιγότερα από 1300-1500 ευρώ -καλά για τα 500 και 600 δεν το συζητάμε- και να μη βάζεις φωτιά να τους κάψεις. Πρέπει να υπάρχει πολλή καβάτζα από γονείς. Δεν εξηγείται αλλιώς. Όσο για τα γερόντια, μη συζητάς. Μεγάλη ντροπή να τους βλέπεις να μαζεύουν τα πεταμένα από τις λαϊκές και τα σκουπίδια. Να μην ξέρεις πού να κρυφτείς.

πρκλς είπε...

Εμένα πάντως, πιο πολύ με ανησυχεί η εξής φράση του άρθρου:
"Παράλληλα διευρύνονται και οι ανισότητες. Η ψαλίδα μεταξύ των πιο φτωχών και των περισσότερων πλούσιων Ελλήνων ανοίγει. Το 20% των πιο φτωχών έχει εισόδημα 6,1 φορές μικρότερο από το 20% των πλουσίων"
Και επειδή στο άρθρο λέει πως οι πιο φτωχοί (το 21%) έχουν μηνιαίο εισόδημα 404 ευρώ (το άτομο), αυτό σημαίνει πως το 20% των "πολύ πλούσιων", έχουν μηνιαίο εισόδημα: 404 Χ 6,1 = 2.464 ευρώ το μήνα.

Δεν είναι ανησυχητικό να ζούμε σε μια χώρα, όπου όποιος έχει μηνιαίο εισόδημα 2.464 ευρώ, θεωρείται ζάπλουτος?

Θέλω να πω, ότι όχι μόνο αυξάνονται οι πάμφτωχοι, αλλά εκφυλίζεται και η έννοια "ζάπλουτος"...
Έτσι μου φαίνεται...

pikos apikos είπε...

@ srelios
Είναι και αυτό μια πιθανότητα (για την γονική καβάζα αναφέρομαι), αλλά δεν έχουν όλοι τέτοιου είδους καβάτζες. Κατά την γνώμη μου όλοι λουφάζουν στο καβούκι τους γιατί χρωστάνε στις τράπεζες.

@ πρκλς
Πολύ εύστοχη παρατήρηση για την άλλη πλευρά του νομίσματος. Νομίζω ωστόσο ο,τι περισσότερο το "ζάμπλουτος" χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση, και ένα τόνο υπερβολής. Η ουσία είναι ο,τι και οι "πλούσιοι" σε αυτήν την χώρα, είναι ουσιαστικά μικρομεσαίοι...

saltatempo είπε...

Η γενιά των 700 euro είναι πια μύθος, οι συμβασιούχοι δάσκαλοι στα ολοήμερα σχολεία ( ο θεός να τα κάνει ) παίρνουν 7 euro την ώρα και τρέχουν σε δυο και τρία σχολεία, η βενζίνη κοστίζει περισσότερο.
Η ανασφάλιστη εργασία έγινε θεσμός με 400-500 euro, η γενιά μορφωμένη μεν κακοπληρωμένη δε , ζόρικα τα πράγματα παιδιά χρειάζονται ανατροπές!!

pikos apikos είπε...

@ saltatempo
Είναι ακόμη μια "πονεμενη ιστορια", αυτή των ωρομίσθιων / αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με σημαντικό αντίκτυπο στους μαθητές, καθως η πληρότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία λαμβάνει χώρα μετά τον Οκτώβριο. Ενάμιση μήνα δηλαδή μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου.

doctor είπε...

Χθες έβλεπα στις ειδήσεις ότι 30.000.000 αμερικανοί (1 στους 10) τρέφεται με συσσίτιο!

Απίστευτο...

Unknown είπε...

το χειρότερο είναι η εξοικείωση με όσα συμβαίνουν -με τρομάζω που δε με εκπλήσσει τπτ από όλα αυτά..

pikos apikos είπε...

@ doctor
Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Υπήρχε ανέκαθεν φτώχεια στην Αμερική δεν ξέρω σε τι ποσοστό. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν πήγα εκεί, και είδα ανθρώπους να ζητιανεύουν στον δρόμο.

@ mecomitsos
Πράγματι έχεις δίκιο αγαπητέ. Καλώς όρισες.